Hem Bergsbestigning Forskning om och på hög höjd

Forskning om och på hög höjd

2015
2
Everest Summit © Petter Hidén
Everest Summit © Petter Hidén

I min strävan att testa lite utrustning (typ dunoverall, storskor, värmesulor etc) tog vi ju oss härom veckan till Elgå i Norge. Att det bara var -3 grader tog ju bort alla förutsättningar för att genomföra mina ”tester”.

Jag skulle ha åkt till Östersund istället. Där har nämligen Mittuniversitetet inrättat ett Klimatlabb där man kan simulera upp till 9 000 meters höjd och temperaturer ner till -30 grader – något som definitivt hade satt min utrustning på prov. Detta är sålunda en reell konkurrent till The Pyramid International Laboratory i Nepal som ligger på hög höjd på riktigt.

Rent generell tycker jag ju att det finns många intressanta aspekter på det här med höjd, forskning, vår kropp och knopp i någon kombination. Det är så mycket vi vet, men också så otroligt mycket vi inte vet, om hur hög höjd påverkar våra organ och sinnen.

Alla som har satt sig in lite i hur höjden påverkar oss har nog sett/läst det mesta som jag skriver om på sidan om höjdsjuka. Mest hemskheter om hur illa kroppen tycker att det är att vara på hög höjd. Näthinneblödningar, stroke, ödem, viktnedgång och muskelförtvning, blodpropp… listan kan göras lång

Men det tillkommer ständigt mer att utforska. Studier ger oss hela tiden ny information och kunskap om vad höjden egentligen gör med oss.

Hög Höjd tränar mjälten att ”hålla andan”. Hög höjd sätter helt enkelt igång kroppens egen dopning.
En relativt ny studie har konstaterat att blodtrycket stiger löpande under din vistelse på hög höjd – och när du kommer tillräckligt högt hjälper ingen medicin längre för att få ner blodtrycket.
Att resa på hög höjd av Medex – är en .pdf som är mycket informativ och på svenska.

Mer läsning hittar du även på summitpost.org.

Och visste du om att det är lättare att trilla omkull på hög höjd (visserligen inte hög höjd i samma betydelse – men ändå…)

Appropå höjd som inte kan orsaka höjdsjuka – här har du två ”höjdarklipp” (förutom det puckade faktum att han i det första väljer att gå osäkrad..)


Som sagt – det finns hur mycket som helst.

Och slutligen en ”trail” som jag själv har gått – varför jag nu tyckte att det var en bra idé?

2 KOMMENTARER

    • Hej Petter. Vad kul att du tycker det 🙂

      Självklart tas alla tips och bilder emot tacksamt. Vill du slänga upp några på sajten tycker jag det vore jättekul och bra. Sidan är ju ändå till för att dela med sig av så mycket som möjligt angående livet på hög höjd.

      /Janne

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.