Hem Bergsbestigning Cho Oyu 2015 blir Gasherbrum II 2016

Cho Oyu 2015 blir Gasherbrum II 2016

1706
0
Gasherbrum II © Scarpa/Cory Richards
Gasherbrum II © Scarpa/Cory Richards
Touching the Void
Touching the Void
På engelska finns ett ord/uttryck – Void eller The Void. Det är populärt i bergsbestigarsammanhang, inte minst på grund av filmen ”Touching the Void” – se den! Void betyder ungefär tomrum, typ tomma intet, ingenting. Just det kände jag när jag fick reda på att det inte blev något Cho Oyu 2015. Tomt!

Jag har ju förberett mig mentalt och fysiskt i nästan två (2) år på detta. Att klättra ett 8000-meters berg. Och så blev det bara tomt – det bidde inte ens en tummetott.

Fast då när det kändes som allra mörkast (det är då det börjar ljusna som bekant) så hände det. Det trillade på plats. Jag kommer inte att åka med på den Manaslu-expedition som jag har plats på nu i augusti – jag kan helt enkelt inte ladda om. Dessutom är Manaslu objektivt sett, som det heter, betydligt farligare än Cho Oyu och jag gillar ju att hålla nere lotteriandelen i mina expeditioner. Cirka 10 % har omkommit historiskt, och även om den siffran är lite missvisande (eftersom det skett två stora olyckor på berget) så är det ändå en lite väl hög siffra. Det gäller ju ändå liv eller död – bokstavligen.

Så när jag gick längs listan nerifrån – där Cho Oyu är det mest säkra av 8000-meters bergen så dök ett nytt namn upp. Ja, jag känner givetvis till namnet Gasherbrum – men inte mer än så. Men alla delar föll på plats när jag såg typen av expedition och när jag såg berget.

Gasherbrum II
Gasherbrum II
Så nu har jag en ny plan. Den innehåller lite klättring redan nu i oktober – men det återkommer jag till – för att sedan sikta mot Gasherbrum II sommaren 2016. Och som backup ska jag klättra Cho Oyu eller Manaslu. Då hinner jag förbereda mig mentalt på alla tre bergen.

En liten introduktion till Gasherbrum II (för dig som är otålig och bara vill se toppen – börja på minut 8:00)

Och så galningarna – de som måste göra det på vintern…

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.