Hem Äventyr Träning inför hög höjd

Träning inför hög höjd

Låt oss börja med att konstatera att, hur vältränad du är, avgör inte hur väl du kommer att klara höjden – det vill säga – du har inte större chans att slippa höghöjdsproblem bara för att du är elittränad. MEN – du slipper många andra bekymmer av rent fysisk karaktär. Så mitt motto är alltid att vara så vältränad som det bara går.

Ska du ge dig iväg på en expedition eller annan motsvarande strapats med inslag av fysisk ansträngning är det ju grymt skönt om det inte faller på att du inte är tillräckligt tränad.

Träning
Träning

Så vad är tillräckligt? Och vad ska jag träna?

Det är ju givetvis högst personligt vad som är tillräckligt. Själv ligger jag runt 20 – 25 timmar i månaden – det vill säga egentligen inte alls oöverkomlig mängd. Ju närmare en resa jag kommer desto mer träning med ryggsäck blir det och då tenderar timmarna att dra iväg lite. Är du osäker så träna lite till 🙂 .

Som med all annan förberedande träning så gäller det att träna på det man ska göra.

Så se till att spendera många långa timmar i backar med en PET-flasksefylld ryggsäck, och utöver det, så försök träna så allsidigt som möjligt. Löpning, cykling, paddling för kondition och koordination. Glöm inte heller bort att lägga in extra med styrketräning – själv gör jag det inte minst för mina fågelben – benen ska bära dig och din packning många, många höjdmeter. Ska du vara på hög höjd är det ju dessutom så att kroppen gillar att bryta ner muskler hellre är fett, så några extra hekton muskler här och där är faktiskt att föredra.

Så en väl avvägd blandning av aerobisk och anaerob träning med andra ord.

Dessutom – börja NU. Det är inget 4-veckorsprogram. Att komma i form för en tur på hög höjd kräver månaders förberedelser. Att fysiskt och mentalt träna upp sig, tar för mig, nästan ett helt år. Sedan är det givetvis stor skillnad på Kilimanjaro och Aconcagua. Har du en god grundkondition kan du säkert komma i bra form till Kilimanjaro på ett par månader.

Lycka till och läs mer här på sajten om hög höjd och höjdsjuka.

www.patagonicas.com/high-altitude-training-program – här är en sida med ett träningsupplägg för en Denalibestigning. Jag tycker detta är ett mycket bra upplägg. Så vet ni det :-)
expeditionyukon.wordpress.com/2013/01/15/hur-tranar-man-infor-hoga-berg/
www.greatoutdoors.com/published/low-altitude-training-for-high-altitude-climbing