Spirit Travel http://www.spirittravel.se Om att vilja över 8 000 meter Sun, 17 Feb 2019 19:07:58 +0000 sv-SE hourly 1 Lakpa Thundu Sherpa är död http://www.spirittravel.se/lakpa-thundu-sherpa-ar-dod/ http://www.spirittravel.se/lakpa-thundu-sherpa-ar-dod/#respond Wed, 30 Nov 2016 07:34:17 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=3016 För cirka ett år sedan vandrade jag under två veckor i Solukhumbu, Nepal, med en av de mest ödmjuka och härliga personer jag har träffat. Thundu spred ett leende genom sitt leende, till omvärlden. En vacker själ, en ofattbart erfaren och duktig klättrare, en fantastisk guide, en sympatisk och ödmjuk människa.

Den 28:e november befann sig Thundu och Clarian Hill, England, mellan camp 3 och toppen på Ama Dablam, under dablamen – den stora isansamlingen/seracken som kännetecknar berget. Då inträffar en jordbävning på runt 5,4-5,6 på richterskalan, som får is och snö att lossna som träffar de båda klättrarna.

Lakpa Thundu Sherpa avled tyvärr av sina skador. Clarian vårdas på sjukhus för sina.

Thundu framför Ama Dablam
Thundu framför Ama Dablam

Ibland möter man människor som är större än andra – det är svårt att förklara. Men det känns overkligt orättvist att Thundu lämnar livet på jorden där han bidrog med så mycket gott, så mycket vänlighet, så mycket kunskap, så mycket leenden.

Thundu besteg Mount Everest 9 gånger, Cho Oyu, Manaslu, Annapurna och inte minst Ama Dablam 7 gånger.

I Sherwi Khangba Center finns foton och resuméer av många sherpor med fantastiska bedrifter. När jag var där inne med honom konstaterade vi att han, trots sina fantastiska bedrifter, inte fanns med representerad där inne. Thundu menade att bedrifterna inte satt i ett foto på väggen eller för att visas upp för världen. Upplevelserna fanns inom honom. Mina upplevelser med honom finns för evigt inom mig.

Thundu & jag på toppen av Kala Pathar
Thundu & jag på toppen av Kala Pathar

Läs mer:
The Adventure Blog
Adventure Sports

]]>
http://www.spirittravel.se/lakpa-thundu-sherpa-ar-dod/feed/ 0
På toppen av Elbrus http://www.spirittravel.se/pa-toppen-av-elbrus/ http://www.spirittravel.se/pa-toppen-av-elbrus/#comments Mon, 11 Jul 2016 17:06:05 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=3027 Den 6:e juli, klockan 10:00 fick jag äran att besöka Europas högsta topp – Mount Elbrus – 5642 meter högt. I strålande väder dessutom 🙂

Efter höstens något abrupta avslutning var jag ’tvungen’ att relativt omgående kolla om jag hörde hemma på hög höjd eller inte. Detta genom en spontanresa till Ryssland och Europas högsta berg Mount Elbrus.

Till skillnad från de allra flesta valde vi att bestiga Elbrus från den norra, betydligt mindre exploaterade, sidan. Ett mycket bra val. Denna sida var mycket vacker och med mycket lite människor.

Efter många kämpiga dagar på berget så lyckades faktiskt alla i gruppen att nå toppen. Återkommer med en reseberättelse vid tillfälle 🙂

Elbrus ligger i Kaukasus vid Georgien och delar Europa och Asien.

Vill du klättra Elbrus kan jag varmt rekommendera Adventure Lovers som arrangör.
Mer fakta om Mount Elbrus hittar du på Live Science

]]>
http://www.spirittravel.se/pa-toppen-av-elbrus/feed/ 1
Ett år sedan jordbävningarna i Nepal http://www.spirittravel.se/ett-ar-sedan-jordbavningarna-i-nepal/ http://www.spirittravel.se/ett-ar-sedan-jordbavningarna-i-nepal/#respond Mon, 25 Apr 2016 16:54:52 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=2964 Idag, på dagen för ett år sedan, drabbades Nepal av en av landets värsta jordbävningar som uppmättes till 7,8 på richterskalan.

9 000 människor dog, över 20 000 skadades. 600 000 hem förstördes.

Så här ett år senare bor fortfarande människor i tillfälliga bostäder, ibland till och med i tält. Turisterna sviker och ligger runt 20-30 % av det normala antalet. Nepal är ett land i fortsatt kris och återuppbyggnaden av infrastruktur och byggnader beräknas landa på mer än 50 miljarder kronor.

Du kan bidra till återuppbyggnaden och till att skapa lite värdigare liv genom till exempel:
Läkare utan gränser
Föreningen Gatubarn i Nepal
UNICEF

Lyssna och läs mer om situationen i Nepal.
Sveriges Radio
GD.se
DN.se
Telegraph.co.uk
ACB.net

]]>
http://www.spirittravel.se/ett-ar-sedan-jordbavningarna-i-nepal/feed/ 0
LoveNepal – en livsviktig organisation http://www.spirittravel.se/lovenepal-en-livsviktig-organisation/ http://www.spirittravel.se/lovenepal-en-livsviktig-organisation/#respond Fri, 22 Apr 2016 12:34:07 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=2946
LoveNepal
LoveNepal
LoveNepal är en idell organisation som arbetar aktivt för att stoppa barnsexslaveri.

Cirka 200 000 nepalesiska flickor utnyttjas som sexslavar på bordeller i Indien. LoveNepal har sedan starten lyckats rädda cirka 600 flickor och med din och min hjälp kan de rädda fler. Flickorna de räddar, som kommer från Nepal, tillhör uteslutande badifolket som helt saknar rättigheter eller lagligt skydd.

75 % av de badiflickor som säljs är under 10 år. De flesta dör innan de hinner fylla 20. Läs denna mening en gång till!

FN beräknar att cirka 1,2 miljoner barn utsätts för människohandel, det vill säga slaveri.

Det finns ingen ursäkt för att inte stödja LoveNepal i deras fantastiska och viktiga arbete.

Nedan ser du en kort film om LoveNepals arbete mot sexslaveri och om hemmen i Nepal.

Läs mer på LoveNepals hemsida och följ dem på Facebook.

]]>
http://www.spirittravel.se/lovenepal-en-livsviktig-organisation/feed/ 0
Resa till och i Nepal http://www.spirittravel.se/nepal-resa/ Wed, 20 Jan 2016 12:58:39 +0000 http://www.spirittravel.se/?page_id=2895 Bästa tid att resa till Nepal

Du kan åka till Nepal när som helst på året men undvik gärna regnperioden (mitten på juni-september).

Från oktober till början av december är vädret perfekt, klart med blå himmel, lite regn och lagom temperatur. Från februari till april är också en bra period att resa till Nepal. Även om chansen för strålande väder är mindre så är det även nu relativt torrt och klart.

Du som gillar fauna mer än utsikt väljer med fördel våren istället för hösten.

På vintrarna är det kallt i många områden och ska du trekka är många leder oframkomliga.

Värt att veta kan vara att UD inte längre (okt 2015) avråder från resor till Nepal. Du kan läsa mer på UDs hemsida där du även hittar massor av annan matnyttig information om Nepal.

Visum

Du behöver visum för att komma in och ut ur Nepal. Som turist kan du max få visum för 150 dagar. Ett visum för 15 dagar kostar US$25, för 30 dagar kostar det US$40 och för 90 dagar är avgiften US$100.

Ansökningsformulär visum Nepal. Observera att det är billigare att söka visum på plats, än att göra det hemma i Sverige (priser Sverige).

Läs mer på Nepals immigrationskontor eller Visitnepals hemsida. Det exakta reglementet kan du läsa i Appendix – 9 en bit ner på sidan hos Nepals immigrationskontor.

Vaccinering

Förutom grundskyddet så bör du vaccinera dig mot Hepatit A och difteri. Om du har varit i ett land där Gula Febern finns, måste du ha intyg på att du är vaccinerad mot denna. Läs även mer på Medical Links vaccinationsguide.

På plats

Boende

Att fixa boende i Nepal är lätt. I Kathmandu kommer det att börja redan vid flygplatsen med taxichaufförer som vill hjälpa dig med hotell. Du kan hitta rum från så lite som 100rs till 200rs (10-20 kronor) per natt. Redan för en 100-lapp får du ett riktigt bra hotell.

De flesta väjer att bo i Thamel, Kathmandus turistkvarter. Här hittar du till exempel Sherpa Guesthouse och Hotell Diplomat som båda har rum från runt en 50-lapp per natt.

I den övre skalan hittar du till exempel Kathmandu Guest House & Hotel Vaishali.

Aktiviteter och sevärdheter
Shopping
Ambassad

Finns ej. Däremot finns ett generalkonsulat i Kathmandu. Addressen är: Meera Home, Khichapokhari & tel: +(977) 1 422 09 39, fax +(977) 1 422 1826 & e-post: meerahome@wlink.com.np. Generalkonsulatet är öppet månd-fre 10:00-12:30.

]]>
Historia http://www.spirittravel.se/nepal-historia/ Wed, 20 Jan 2016 09:01:42 +0000 http://www.spirittravel.se/?page_id=2883 700 f kr Kirantifolket och Newarfolket

Från cirka 700-talet före kristus tror man att Kirantifolket har funnits i Nepal, där också fynd funnits som talar för att området var bebott redan under stenåldern.

879 efter kristus börjar dynastin under Newarfolket och det är nu som namnet Nepal dyker upp. Vissa spekulerar i att namnet Nepal betyder ”början på ny era”. Andra att namnet kommer från helgonet Ne som beskyddade (=pala på sanskrit) landet.
1768

Prithvi Narayan Shah bildar en enad stat

Från 1482 fram till 1768 var landet delat i tre riken, Bhadgaon (dagens Bhaktapur), Patan och Kathmandu. Prithvi, som var ghurka, intog Kathmandu och lade efter hand under sig hela det område som idag är Nepal.

1800-talet – Självständighet

Nepal försöker utöka sitt territorium in i Indien.

Motsättningar mellan Nepal och British East India Company leder till Brittisk-Nepalesiska Kriget (1815 – 1816) och när freden skrevs så fick Nepal lämna ifrån sig Terrai och Sikkim till England mot att få autonomitet.

1900-talet – Oroligheter

1923 undertecknar Nepal och Storbritannien formellt överenskommelse om ”vänskap” i vilken också Nepals självständighet erkänns.

1949 – Gränserna öppnas

1949 öppnades gränserna för omvärlden och 1969 tilläts trekking-turism. 1991 öppnades Kali Gandaki området (Mustang) för trekking.

Men innan dess hade Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary stått på världens tak. 29:e maj 1953 nådde de toppen av Mount Everest.

(Läs mer om Edmund Hillary)

1991 Demokrati?

1991 instiftade Nepal en demokratisk (?) regeringsform och kungens makt inskränktes – åtminstone på pappret.

Maoisterna – Folkets krig

1996 påbörjades ett försök att överta parlamentet och ersätta det med en socialistisk/kommunistik republik.

2005 Parlamentet upplöses

Den 1:a februari 2005 upplöser kung Gyanendra parlamentet varefter en period av stora oroligheter inleds.

2006 Förändringens vindar

Under året samlas parlamentet för första gången på fyra år, vetorätten och rollen som överbefälhavare över militären tas bort från kungen, maoisterna tas med i den interimistiska sjupartialliansen, grundlagen skrivs om och hinduismen stryks som statsreligion.

Den 21:a november undertecknas fredsavtalet mellan maoisterna och regeringen och den 18 december kommer man så överrens om den nya provisoriska grundlagen.

2008 Valår

Den 10:e april gick Nepaleserna till val. Efter 240 år som monarki blir den lilla staten på Himalayas sluttningar en republik.

]]>
Brist på förnödenheter i Nepal – nytt krisläge http://www.spirittravel.se/brist-pa-fornodenheter-i-nepal-nytt-krislage/ http://www.spirittravel.se/brist-pa-fornodenheter-i-nepal-nytt-krislage/#respond Tue, 01 Dec 2015 17:27:03 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=2860 Under den senaste tiden har import av väsentliga varor till Nepal försvårats och i stor utsträckning omöjliggjorts av de konflikter som pågår i landet, inte minst på grund av Indiens exportvägran. Upprinnelsen till detta kan till största del tillskrivas den nya konstitutionen som röstades igenom tidigare i år. Den nya konstitutionen innebär bland annat att man går från Hinduistisk monarki till sekulär demokrati.

Den nya konstitutionen gillas inte av Indien av en uppsjö skäl och Indien har strypt sina leveranser av bland annat petroleum- och gasprodukter. Eftersom 75 % av Nepals handel sker med just Indien, får detta, precis som uppsåtet varit, extrema följder för Nepal.

Just nu, utöver följderna av vårens svåra jordbävningar, har Nepal att handskas med att det inte finns någon tillgång på petroleumprodukter, människor kan helt enkelt inte tanka sina bilar. Det finns ingen gas, människor kan helt enkelt inte laga mat. Det är ransonering av el, vilket innebär att människor är utan el större delen av dygnet.

Här är en video över Kathmandu som visar hur jordbävningen raserade delar av staden:

Läs om hur blockaden slår mot Nepal och dess befolkning på Time.com. Här är ytterligare en artikel om detta.
Läs även mer på Unicefs hemsida.

]]>
http://www.spirittravel.se/brist-pa-fornodenheter-i-nepal-nytt-krislage/feed/ 0
Nepal 2015 http://www.spirittravel.se/foton/nepal-2015/ Wed, 25 Nov 2015 13:48:18 +0000 http://www.spirittravel.se/?page_id=2836

Här kommer det finnas lite (fler) foton från min senaste resa till Nepal.

 

]]>
Dödsolycka på Taboche, Nepal http://www.spirittravel.se/dodsolycka-pa-taboche-nepal/ http://www.spirittravel.se/dodsolycka-pa-taboche-nepal/#respond Wed, 25 Nov 2015 06:23:44 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=2854 Climbing.com]]> http://www.spirittravel.se/dodsolycka-pa-taboche-nepal/feed/ 0 Ueli Steck sätter nytt rekord (igen) på Eiger http://www.spirittravel.se/ueli-steck-satter-nytt-rekord-igen-pa-eiger/ http://www.spirittravel.se/ueli-steck-satter-nytt-rekord-igen-pa-eiger/#respond Fri, 20 Nov 2015 17:42:40 +0000 http://www.spirittravel.se/?p=2856 Climbing.com – Ueli Steck Reckord Här en liten film från rekordklättringen. En filmsnutt från Stecks förra rekordklättring. Man kan bli nervös för mindre… ]]> http://www.spirittravel.se/ueli-steck-satter-nytt-rekord-igen-pa-eiger/feed/ 0