Hem Nyheter Jordbävningarna i Nepal var väntade

Jordbävningarna i Nepal var väntade

1703
0
Crossection through Nepal © Cosmos Magazine
Crossection through Nepal © Cosmos Magazine

Vetenskapskvinnorna och männen har länge vetat att det varit dags för jordbävning i trakten av just Kathmandu i Nepal. Denna del av Himalaya har nämligen varit still väldigt länge. Kate Ravilious skrev för nästan ett år sedan en, idag förebådande, artikel om att det kommer att komma en ny stor jordbävning i Nepal runt Kathmandu.

Och så sent som i början av april i år var det ett internationellt möte i just Kathmandu angående den kommande stora jordbävningen. Bara två veckor senare inträffar den alltså.

Även om experterna är rörande överens om att det inte går att förutsäga en jordbävning med någon större exakthet – så vet man ändå att det kommer en, ungefär var och på år när.

Jordskorpan och manteln bildar tillsammans litosfärplattor (kontinentala eller oceaniska). Bergskedjan Himalaya är skapad just av att två kontinentalplattor – den indiska och den eurasiska – har tryckts ihop genom årmiljonerna.

Ungefär vart hundrade år blir spänningarna mellan det två plattorna så stora att de till slut ”måste” flytta i förhållande till varandra. Det var detta som hände i år och resulterade i två massiva jordbävningar och mängder med efterskalv.

Även förra gången (1934) det var en större jordbävning här låg epicentrum ungefär på samma ställe som jordbävning nummer två denna gång – vid Mount Everest.

Läs mer:
cnn.com
ft.com (Financial Times)

Glöm inte att hjälpa – ditt bidrag gör verkligen skillnad.

Organisationer som är på plats och som du kan donera till är:
Röda Korset.
UNICEF
WaterAid
Rädda barnen
Plan Sverige

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.