Hem Inspiration Isklättring i Cogne – Italien

Isklättring i Cogne – Italien

1527
0
Isklättring i Cogne, Valle d'Aosta
Isklättring i Cogne, Valle d'Aosta

I Val de Cogne, i nationalparken Gran Paradiso ligger ett av Alpernas bästa områden för isklättring.

Jag har haft ynnesten att få vara där och klättra.

Jag och Max (se detaljer längre ner) åker från Courmayeur runt 8 på morgonen till Cogne, en resa på cirka 5 mil. Väl framme efter en timme sisådär börjar vi vår approach från Lillaz, en kort väg bara och efter en kvart är vi framme vid starten för dagens äventyr.

Isklättring är extremt kul och även extremt tacksamt eftersom det lämpar sig bra för personer med inte världens starkaste nypor (läs mig). Därför är jag på extra bra humör denna morgon och förväntansfull inför dagens utmaningar.

Jag klättrar 2:a pitchen i Lillaz, Cogne
Jag klättrar 2:a pitchen i Lillaz, Cogne
Vi börjar med mycket lätt isbestigning – det var knappt klättring, men resan längs med ravinen är mycket vacker. Stundom går vi längs med vattnet, som på sina ställen är öppet. Stundom klättrar vi små, och ibland lite större fall. Till slut kommer vi fram till, vad som ska visa sig bli slutstationen – en vacker ”gryta” med flera fall att klättra.

Tanken var att följa vattnet och klättra hela vägen, alla pitcher, men isen tillåter inte det. Jag har redan slagit igenom isen in i vattnet på 2:a pitchen i Cascade de Lillaz och på sina ställen är isen mycket tunn och känns ganska osäker. Det varma vintervädret har gjort sitt till. Så när vi når 3:e fallet vid Cascade de Galce de Lillaz à Congne rekar Max fallen ovanför men kan konstatera att det inte går längre – vi stannar och klättrar någon timme på denna underbara plats.

En oförglömlig dag.

En underbar dag i Cogne
En underbar dag i Cogne
Jag kan verkligen rekommendera Max som guide – du når honom på maxgianchini@tiscali.it. Max utgår från Courmayeur men guidar även ”på andra sidan” – dvs i Frankrike runt Chamonix.

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.