Hem Kost LCHF – del 2

LCHF – del 2

1464
0
Spaghetti
Spaghetti

Idag fick jag en fråga om LCHF-kost och hög höjd (se LCHF – bluff eller mirakel?). Frågan väckte verkligen mitt intresse för hur det funkar med träning, hård träning, hög höjd och LCHF. Behöver vi verkligen kolhydrater för att klara energimässigt krävande utmaningar? Jag befinner mig just nu i en vetenskaplig pajkastningsdjungel och i en testperiod med mig själv som labbråtta.

Jag måste börja detta inlägg med att (igen) klargöra att min LCHF-resa inte har med någon bantning eller diet-hysteri att göra. Bakgrunden till att jag provar detta med LCHF kommer av att jag har haft så många inflammationer i kroppen, onda leder, varit outgrundligt trött etc. Jag har självutnämnt (efter mycket läsande) sockret som boven i dramat.

Således måste jag sluta med socker för att se om det ändrar på någonting. Sagt och gjort! Då blev det lika med LCHF – That’s why!

LCHF - Fiskgratäng
Oförskämt gott – Fiskgratäng (typ 80-tal 🙂 )

Nu är jag inne på 4:e veckan. Så hur mår jag då? Och hur funkar det med träning? Svaret är att jag mår förhållandevis bra. Jag har varit (och är) ganska energilös och trött, på ett så där osömningt sätt. Maten jag äter är oförskämt god och jag saknar nästan inte socker alls, jag saknar även kolhydrater mindre och mindre.

När jag sprang midnattsloppet förra helgen, kan jag faktiskt inte påminna mig om när jag kände mig så stark senast. (Om det har med LCHF eller den låga hastigheten att göra tvistar jag om dock 🙂 ) Jag åt inga kolhydrater alls innan loppet och mycket, mycket lite efteråt. Kändes kanon!

Jag känner mig inte starkare generellt – jag har inte fått någon hjärnmässig aha-upplevelse. Katjing – oups, här vaknade jag superpigg. Nej, det har inte hänt (ännu?).

Jag har gått ner lite till i vikt – vilket ju inte alls behövs. Jag behöver omfördela några av mina mittenkilon – inte ta bort dem. Nåväl – det kommer nog med lite mer träning. 🙂 Sedan är det så att jag än så länge inte får i mig tillräckligt med protein – fettet går utmärkt – proteinet, det behöver jag jobba på. Har liksom passerat den åldern då jag ställer mig och slevar i mig en burk tonfisk på kvällen :-/

Hur var det då med träning, hård träning, hög höjd och LCHF? Ja, det vet jag ju inte ännu. :-/ (Snacka om att bli snuvad på svaret på huvudfrågan.) Men har jag hittat några intressanta länkar och böcker som jag skickar med detta inlägg. Allt tyder på att det ska funka utmärkt. Jag ska iväg om knappt två veckor och klättra lite på hög höjd. Då har jag dessutom förhoppningsvis hunnit med lite hård träning också 🙂 Jag kommer att återkomma efter det.

Då ska jag försöka svara på min upplevelse av hög höjd och LCHF.

Mark Twight har skrivit två böcker som verkar vara mycket intressanta;

Training for the New Alpinism
Training for the New Alpinism

Training for the New Alpinism (med Steve House och Scott Johnston) och Extreme Alpinism. Och så denna intressanta artikel av och med Mark Twight.

Sök även på Jeff Volek på t ex YouTube eller på Google så hittar du massor med intressant material kring hård träning och lågkalorikost.

Slutligen lite generella Frågor och Svar angående LCHF.

Håll tillgodo!

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.