Hem Äventyr Utrustning och Packning

Utrustning och Packning

Som den prylnörd jag är skulle jag kunna ha en helt egen sajt om utrustning och prylar. Men jag ska försöka hålla mig till en enda sida (eller två) här på spirittravel.se.

Det finns två regerande faktorer när det gäller utrustning och packning.

Den första är att du vill vara säker på att du inte saknar något när du väl är iväg och att det saker du har med dig funkar och är av ”bra kvalitet” – det vill säga att de håller för det de är ämnade för. I annat fall kan det ju i värsta fall äventyra hälsan, möjligheterna att genomföra vissa moment eller i allra, allra värsta fall hela expeditionen (även om det ska mycket till).

Den andra faktorn är att du vill ha så lite vikt med dig som möjligt. Allt du tar med dig ska bäras upp och ner på berget. Och även om du överlåter delar av bärandet i omgångar till andra så är låg (eller så låg det går) vikt alltid att eftersträva.

Jag delar upp min utrustning i lite olika kategorier. Det blir lättare att hålla koll så. Det blir också embryot till en packlista – något som jag tycker är a-o i dessa sammanhang. Varför? Jo av flera skäl.

  1. Så länge du inte är savant kommer du svårligen kunna hålla reda på allt som ska med.
  2. Av tidigare nämnd anledning är det bra att notera vikt på alla delar i din utrustning/packning. (Snacka om nördigt – men du har igen det senare.)
  3. Det blir lätt(are) att ha koll på att du får med dig allt hem igen och även att förbereda dig inför nästa gång du ska ut. Du kan stryka prylar som du aldrig använder från listan, du kan byta ut mot bättre/lättare.

Mina kategorier är: (se hela min packlista på sidan Packlista (som kommer snart))

  • Bo – Sova
  • Laga – Äta
  • Teknik – Säkerhet
  • Kläder
  • Skor
  • Packning
  • Optik – Kamera
  • Reparation
  • Apotek – Hälsa – Första hjälpen
  • Papper, Pass och andra dokument

Om vi tittar tillbaka på de två faktorer jag nämnde i början så är dessa inte helt motverkande som man kan tro vid första anblicken. Faktum är att ju bättre lämpad utrustning du har med dig – desto mindre utrustning behöver du ta med dig. Det vill säga jag kanske kan byta ut två tröjor mot en och ändå ha samma funktionalitet?

Det otvetydigt bästa sättet att få en optimal packning är att testa din utrustning. Helst i de omständigheter som kommer att råda på din resa. Det kan ju vara svårt att simulera höjd – men kyla, till exempel, har vi gott om. Se till att ge dig ut när det är som kallast. Om du fryser på havsnivå eller om sakerna inte fungerar som de ska kommer du garanterat frysa på högre höjder och ha problem med din utrustning.

En annan vital aspekt med att testa din utrustning är att du lär dig hur den fungerar. Det kanske kan låta banalt – men på hög höjd, så där lagom omtöcknad är det en klar fördel om kunskapen om din utrustning sitter i ryggmärgen. Jag lovar. Det är lätt att sätta upp tältet när det är ljust och vindstilla. Prova på natten när det blåser kuling! 🙂

Några avslutande reflektioner. Det finns förespråkare för ultra-light packning. Ska du iväg på ett höghöjdsäventyr vill jag inte rekommendera detta. Man pratar ibland om de tre stora/tunga – det vill säga tält, ryggsäck, sovsäck. (Jag skulle även vilja lägga till skor/kängor här). Man hittar ibland idéer på hur man kan kapa massor av vikt här. Det är ju sant men inte alltid så smart. Jag har till exempel en Ryggsäck (Bora 95) som väger 3,6 kilo (jag vet – som en mindre blåval). Sedan har jag en nästan lika stor ryggsäck (Millet) som väger dryga kilot (jag vet – som en stor kolibri).

Grejen är den bara, att i Boran kan jag kånka på 25 kilo i praktiken hur länge som helst utan att få några problem. Detta är helt ogörligt i Millet. Faktum är att den inte alls är gjord för de vikterna – den gick faktiskt sönder på en vandring när jag hade runt 16-17 kilo i den plus att jag får rejält ont av den när den är så tung. Däremot är Millet helt suverän för toppdagen då jag vill ha med mig så lite som möjligt och där varje hekto är tungt. Eller för den delen på den ”vanliga” fjällturen på sommaren.

Samma sak gäller tält – det finns inget 4-säsongers tält som väger 1,2 kilo (Mountain Hardware som är ett av det lättaste väger in på 2,5 kilo cirka). Läs vad Anneli Wester säger om Mountain Hardware EV2

En sista tanke – jag nämnde ”bra kvalitet” i början. Jag skaffar numer utrustning efter devisen – heller spara två månader till och köpa hög kvalitet en att köpa ”billigt”. Billigt tenderar till att bli väldigt dyrt i längden.

Om utrustning från Kebnekaise.nu
Fjäderlätt – för dig som (ändå) vill packa ultralätt 🙂