Hem Cho Oyu Jordbävning i Nepal

Jordbävning i Nepal

1729
0
Mount Everest och Khumbu Icefall
Mount Everest och Khumbu Icefall

I lördags den 25:e april, inträffade en jordbävning som uppnådde 7,6 på richterskalan. Skalvets epicentrum var cirka 80 km öst om staden Pohkara. Det har inträffat flera kraftiga efterskalv och idag söndag ett mycket kraftigt som nådde 6,7.

Antalet döda stiger hela tiden och är enligt den senaste rapporten (2015-05-05 09:00) över 7 500. Nepals premiärminister fruktar att så många som 10 000 kan ha dött i katastofen. 14 000 personer har skadats.

Flera klättrare är också döda och skadade, bland annat på Pumori och Mount Everest. Dåligt väder har gjort räddningsinsatserna extra svåra. Hittills har 17 klättrare bekräftats döda och hundratals sitter fast på berget i high camps. Eftersom routen genom isfallet Khumbu är förstörd är det omöjligt att komma ner till base camp.

Use the Worlds Facebooksida finns uppdaterad information
Även på SvD finns uppdaterad information. SvD direktrapporterar även för tillfället.

På Cho Oyu sitter flera klättrare fast i advanced base camp då en glaciär ovanför campen håller på att rämna och det är extremt farligt att röra sig i området. Bland annat befinner sig den svenske klättraren Robin Trygg där just nu. (www.dn.se) Läs även mer på Robins hemsida.

Du kan hjälpa till genom att bidra till Röda Korset som redan är på plats. Andra organisationer som är på plats och som du kan donera till är:
UNICEF
WaterAid
Rädda barnen
Plan Sverige

Glöm inte – ditt bidrag gör verkligen skillnad.

LÄMNA ETT MEDDELANDE

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.