Hem Resa till och i Nepal

Resa till och i Nepal

Bästa tid att resa till Nepal

Du kan åka till Nepal när som helst på året men undvik gärna regnperioden (mitten på juni-september).

Från oktober till början av december är vädret perfekt, klart med blå himmel, lite regn och lagom temperatur. Från februari till april är också en bra period att resa till Nepal. Även om chansen för strålande väder är mindre så är det även nu relativt torrt och klart.

Du som gillar fauna mer än utsikt väljer med fördel våren istället för hösten.

På vintrarna är det kallt i många områden och ska du trekka är många leder oframkomliga.

Värt att veta kan vara att UD inte längre (okt 2015) avråder från resor till Nepal. Du kan läsa mer på UDs hemsida där du även hittar massor av annan matnyttig information om Nepal.

Visum

Du behöver visum för att komma in och ut ur Nepal. Som turist kan du max få visum för 150 dagar. Ett visum för 15 dagar kostar US$25, för 30 dagar kostar det US$40 och för 90 dagar är avgiften US$100.

Ansökningsformulär visum Nepal. Observera att det är billigare att söka visum på plats, än att göra det hemma i Sverige (priser Sverige).

Läs mer på Nepals immigrationskontor eller Visitnepals hemsida. Det exakta reglementet kan du läsa i Appendix – 9 en bit ner på sidan hos Nepals immigrationskontor.

Vaccinering

Förutom grundskyddet så bör du vaccinera dig mot Hepatit A och difteri. Om du har varit i ett land där Gula Febern finns, måste du ha intyg på att du är vaccinerad mot denna. Läs även mer på Medical Links vaccinationsguide.

På plats

Boende

Att fixa boende i Nepal är lätt. I Kathmandu kommer det att börja redan vid flygplatsen med taxichaufförer som vill hjälpa dig med hotell. Du kan hitta rum från så lite som 100rs till 200rs (10-20 kronor) per natt. Redan för en 100-lapp får du ett riktigt bra hotell.

De flesta väjer att bo i Thamel, Kathmandus turistkvarter. Här hittar du till exempel Sherpa Guesthouse och Hotell Diplomat som båda har rum från runt en 50-lapp per natt.

I den övre skalan hittar du till exempel Kathmandu Guest House & Hotel Vaishali.

Aktiviteter och sevärdheter
Shopping
Ambassad

Finns ej. Däremot finns ett generalkonsulat i Kathmandu. Addressen är: Meera Home, Khichapokhari & tel: +(977) 1 422 09 39, fax +(977) 1 422 1826 & e-post: meerahome@wlink.com.np. Generalkonsulatet är öppet månd-fre 10:00-12:30.